Muzeul Memorial Mihai Rădoi

radoi
Locație : Bogdana, Județul Teleorman

Expune obiecte, documente și fotografii privind viața și activitatea scriitorului-erou Mihail Rădoi

(1893 – 1917), căzut în primul război mondial, dar și obiecte privind istoria și etnografia locală.

Casa memorială, devenită ulterior Muzeu Memorial, a fost înființată în 1980, sub egida societății culturale Deșteptarea, de către ing. Rădoi Dumitru, în memoria eroului poet și a celorlalți eroi morți în cele trei mari conflagrații europene și mondiale.

Se află în partea de sud-est a comunei, lângă Lacul Ratund, la 250 m din șoseaua principală, pe strada ce poartă numele eroului.

Clădirea a fost construită în 1973-1978 și a suferit avarii la seismul din 1977 și 1987. La parter, are trei săli cu 300 exponate, dintre care: o sală cu tehnică militară muzeistică, obiecte care au aparținut eroului, o sală cu numismatică, arheologie, literatură și inventică, medalii și tabele cu eroii din comună și județ. Muzeul deține în inventarul său și o filmotecă cu fotografii din timpul revoluției, a mineriadelor și a diferitelor manifestări naționale de la Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Badacin și altele, o fonotecă cu înregistrări ale nonagenarei Vasilica Rădoi (n. Culcea), precum și

diapozitive color. De asemenea, cărți vechi cu fotocopii după acestea, precum și copii după documente și cărți din Biblioteca Academiei Române, multe în legatură cu istoria milenară a satului Bogdana, istoria Bisericii și istoricul școlii acestuia.

Muzeul colaborează cu Muzeul Militar Central București, Muzeul de Istorie din Alba-Iulia, Muzeul de Istorie al Județului Teleorman, Muzeul de Arheologie din Comuna Drăgusani și altele.