Cula Măldărescu (I.G. Duca)

CULA MALDARESCU (I.G. DUCA)

Locație : Măldărești, Județul Vâlcea

Impunătoare prin masivitatea zidurilor, cula a fost construită în anul 1812 de către Gheorghiță Măldărescu, chiar dacă din inscripția de pe peretele etajului se poate descifra 1827, acesta fiind anul executării stucaturilor.

Construcția de formă dreptunghiulara, cu un ieșind în partea de vest, este alcătuită din parter și două etaje. Parterul prezintă caracteristicile culei, fiind prevăzut cu o ușă de acces din lemn de gorun masiv, comună beciului și părții locuite a culei și cinci ferestruici înguste ce par niște metereze. Aici se văd stâlpii enormi din lemn care susțin grinzile masive. Remarcată pentru decorul deosebit de autentic, această încăpere a fost folosită foarte des în producțiile cinematografice, aici turnându-se filme de referință ca: „Neînfricații“, „Drumul Oaselor“, „Iancu Jianu – Haiducul“.

Etajul I cuprinde o încăpere mare, iatac și o sală, iarla etajul al II-lea două odăi, o încăpere mai mică și un vast cerdac al cărui tavan este împărțit în trei registre, având fiecare la mijloc câte un motiv decorativ.

Se poate observa varietatea și frumusețea sobelor cu gura de încărcare într-o cameră și soba în alta, cu modele diferite de la o încăpere la alta și care sunt mărturii vii ale artei unui meșteșug de mult apus.