Colecția Tótfalusi Kis Miklós

mik

Locație : Tăuții Măgherăuș, Județul Maramureș

Este situată peste drum de Biserica reformată, în casa parohială veche – o clădire construită în sec. XVIII-lea și considerată monument istoric.

Deschis în anul 1991, muzeul este dedicat cărturarului și tipografului maghiar născut aici, care a trait între anii 1650-1702. Muzeul prezintă originale și fotocopii ale tipăriturilor acestuia. Capodopera sa, ediția a patra a Bibliei în limba maghiară, apărută cu literele turnate de el și pe propria lui cheltuială în 1685, a primit, după aspectul copertei, denumirea de Biblia Aurită.

Activitate admirabilă din punct de vedere visual și spiritual, reprezintă un capitol strălucitor în domeniul istoriei Bibliei, al literaturii și al istoriei culturii.

Tótfalusi Kis Miklós (1650 – 1702) s-a născut în 1650 în Tăuții Măgherăuș, pe atunci Tăuții de Jos, într-o familie de oameni simpli.

Între zidurile școlii lui Bethlen Gábor, în Colegiul de la Aiud, între 1670 – 77, în anii petrecuți aici

i s-au conturat personalitatea, concepția despre lume, voința puternică în a trece peste greutățile vieții, curajul pentru luptă și pentru atingerea scopurilor. Aici a început și prietenia sa cu celebrul medic și lingvist, Pápai Páriz Ferenc, prietenie ce va dura până la moarte.