Casa Muzeu Țăran Leontina

taran

Locație : Ciocănești, Județul Suceava

Situat între Obcinile Mestecănișului și Masivul Suhard, pe malul Bistriței Aurii, Ciocăneștiul este un loc înzestrat de Dumnezeu cu nenumărate frumuseți.

Cine calcă pe aceste meleaguri revine atras de legendele și strălucirea lor. Aici locuiau vechii artizani de arme din timpul voievozilor Bogdan, Dragoș și Ștefan cel Mare. Legenda spune că săgeata care a marcat locul altarului de la Mănăstirea Putna a fost făcută de ciocănarii de aici și poleită cu aur din Bistrița Aurie.

Ceea ce i-a adus reputația de localitate-muzeu și a transformat-o în comună turistică sînt nu doar peisajul deosebit, hărnicia oamenilor și liniștea patriarhală din fiecare colț al localității, ci și alte lucruri ce ține de tradiție. Comuna este renumită prin trei elemente: costumul național bogat ornamentat, ouăle încondeiate pe care se regăsesc aceleași superbe modele populare și casele pictate.

Dacă ouăle încondeiate și costumul popular de Ciocănești sînt vechi de sute de ani, casele care atrag turiști, devenite emblematice pentru localitate, sînt mult mai angrenate în modernitate decît ar crede cineva. Tradiția are abia o jumătate de veac și s-a născut din ideea unei gospodine – Leontina Țăran. La 88 de ani, văduvă de mulți ani, femeia încă își vede de treburile gospodărești pe lîngă casă.

Și-a transformat însă casa în muzeu. Între zidurile decorate cu motive populare a așezat la loc de cinste covoare, carpete, lăicere și ștergare lucrate într-o viață de țărancă.