Casa Muzeu Ilie Lazăr

IF

IF

Locație : Giulești, Județul Maramureș

Monument de arhitectură tradițională, Casa Lazăr din Giulești a aparținut inițial protopopului greco-catolic Vasile Mihalyi și a fost edificată în anul 1826, așa cum atestă inscripția în limba latină. Pe spatele meștergrinzii se află săpată în lemn o altă inscripție:

„urmaș Lazăr”, cele două familii fiind înrudite.

În aceasta casă, la 28 noiembrie 1918, Dr. Ilie Lazăr a convocat delegații maramureșeni pentru a pleca la Alba Iulia unde, la 1 Decembrie 1918, se va semna pentru vecie unirea Maramureșului cu Țara-Mamă.

Casa este conservată și restaurată in situ.

Monumentul se înscrie în specificul arhitecturii tradiționale maramureșene. Tălpile masive sunt din stejar, iar pereții din bârne rotunde de molid încheiate la colțuri în „cheutoare românească“ și asezate în sistemul „blockbau“. Acoperișul este din draniță, în patru ape, foarte înalt, prevăzut cu lucarne. Casa are un plan evoluat pentru acea vreme: șase încăperi, iar în față și lateral „satra“ (prispă) cu stâlpi și arcade. Din tindă se intră în două încăperi laterale foarte spațioase, fiecare având acces printr-o ușă la încăperile corespondente din spatele casei. Accesul în pod se face prin camera mică din fundul tinzii.