Casa Muzeu Gheorghe Zamfir

  Locație  :  Curtișoara, Județul Gorj  

Întrucât mama renumitului naist Gheorghe Zamfir este originară din comuna gorjeană Hurezani, autoritățile locale au decis să amenajeze o casă muzeu în interiorul căreia turiștii să poată vedea diferite obiecte care îi aparțin artistului. Ca urmare, în mai 2010, în prezența artistului, a fost inaugurată Casa Muzeu „Gheorghe Zamfir“ ce este amenajată în incinta Muzeului Arhitecturii Populare Curtișoara, situat în apropiere de Târgu Jiu.

Casa muzeu este compusă din două camere, într-una din ele fiind amenajată o veche bucătărie țărănească, în cealaltă fiind expuse obiectele pe care artistul le-a donat Muzeului Județean Gorj, administrator al Muzeului Arhitecturii Populare Curtișoara.

Astfel, în incinta casei muzeu se regăsesc discuri pe care Gheorghe Zamfir le-a scos de-a lungul timpului, dar și naiuri cu care artistul a cântat pe diferite scene sau haine cu care acesta a concertat în marile orașe ale lumii. De asemenea, pe pereți sunt expuse fotografii și diferite tablouri în care Gheorghe Zamfir apare singur sau cu diferiți artiști cu care a cântat de-a lungul timpului. În plus, exemplare din cărțile scrise de artist pe parcursul carierei sunt expuse în casa care poartă numele Gheorghe Zamfir, vizitatorii casei putând, de asemenea, să vadă și câteva dintre tablourile pictate de artist și expuse în trecut în diferite galerii.

„Nu există o amintire mai frumoasă, toate sunt frumoase, nu există una mai puțin frumoasă, toată viața e o amintire. Viața unui artist care a colindat lumea în lung și lat timp de cinci decenii și jumătate și care a traversat Pământul de cel puțin zece ori, dintr-o parte în alta, ducând cântecul românesc și gorjenesc la alte popoare, este o amintire de neuitat. Acum trei zile am fost în Elveția, țară în care m-am lansat în 1967, la Laussane, de acolo a răbufnit Zamfir pe mapamond, iar elvețienii mi-au demonstrat că nu m-au uitat, spunându-mi că publicul a fost vitaminizat pentru săptămâni întregi de acum încolo“, a precizat Zamfir cu ocazia inaugurării casei memoriale.

În incinta casei muzeu se regăsesc inclusiv albume editate în Occident, care, la vremea lor, au depășit în vânzări discuri lansate atunci de Madonna sau Michael Jackson.