Casa Memorială Vlaicu Bârna

  Locație  :  Satul Crișan, Comuna Ribița, Județul Hunedoara  

În centrul satului Crișan poate fi vizitată casa în care s-a născut, într-o familie de moți, Vlaicu Bârna (1913 – 1999) – poet, romancier, memorialist, critic literar și traducător român.

În aceeași localitate (numită însă Vaca în acele timpuri), cu o sută optzeci de ani înainte, se născuse Gheorghe Crișan, unul dintre cei trei conducători ai Răscoalei de la 1784 din Transilvania. Vlaicu Bârna a urmat cursurile Liceului „Avram Iancu“ din Brad, iar apoi cele ale Facultății de Litere a Universității din București. Debutează cu volumul de versuri „Cabane albe“. Alte apariții editoriale au fost „Brume“, „Turnuri“, „Minerii din satul Crișan“, „Tulnice în munți“, „Auster“ precum și romanele: „Când era Horia Împărat“ și „Romanul Caterinei Varga“. Este unul dintre traducătorii operei lui William Shakespeare.

A mai tradus din Méliusz Jószef, Adam Mickiewicz. Alături de alte nume sonore ale vremii, Vlaicu Bârna este colaborator activ al Ardealului, publicație care, ca urmare a Dictatului de la Viena (30 august 1940), timp de patru ani începând cu 1941, a susținut acțiunea de afirmare a drepturilor românești în Transilvania de Nord ocupată. La 20 mai 1996, Vlaicu Bârna – fiu al Țării Zarandului – a primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Brad, pentru întreaga sa activitate în domeniul literaturii.