Casa Memorială Veronica Micle

SONY DSC

SONY DSC

Locație : Târgu Neamț, Județul Neamț

Construită în prima jumătate a secolului al XIX-lea din lemn și cărămidă în cel mai autentic stil românesc, cu tindă și trei încăperi la stradă, casa a fost lăsată în posesia Veronicăi Micle ca zestre și moștenire de la părinții săi.

În anul 1886 casa este donată Mănăstirii Văratic, fiind folosită de maicile care primeau îngrijire la Spitalul din Târgu Neamț.

După ce a trecut prin mâinile mai multor proprietari, imobilul a fost declarat monument istoric, la inițiativa lui Constantin Matasă, iar din 1982 a intrat în administrarea Complexului Muzeal Județean Neamț. Este refăcută după planul originar și amenajată ca muzeu memorial, fiind deschisă publicului începând cu anul 1984. În 1998 este amplasat un bust al poetei, realizat din bronz de către sculptorul Popa Damian-Ioan.

Expoziția permanentă existentă aici prezintă momente din viața și creația poetică a Veronicăi Micle (fotocopii, manuscrise, cărți, obiecte personale care au aparținut poetei etc.).

La aproximativ 150 m sud-est de biserica mare a Mănăstirii Văratec, pe o culme joasa, se află Biserica „Nașterea Sf. Ioan Botezatorul“. Lângă peretele sudic al acestei biserici se află mormântul Veronicăi Micle decedată în 1889, mărturie a vechiului cimitir existent aici și punct de atracție pentru vizitatorii mănăstirii. Veronica Micle, n. Câmpeanu, (n. 22 aprilie 1850, Năsăud; d. 3 august 1889, Văratec) a publicat poezii, nuvele și traduceri în revistele vremii și un volum de poezii.