Casa Memorială Vasile Goldiș

 

Locație : Arad, Județul Arad

În anul 2003, în casa în care a trăit, gândit, iar mai apoi acționat profesorul, jurnalistul și omul politic Vasile Goldiș se inaugura oficial Muzeul Memorial care poartă numele ideologului Marii Uniri. Muzeul este adăpostit de o clădire reprezentativă pentru Arad – Palatul Românul (importantă mai cu seamă că este o investiție privată).
Slujind cu credință idealurile de libertate și unitate națională a românilor, Vasile Goldiș se numără printre inspiratorii și organizatorii mărețului act al Unirii din 1918, cu tot ce a însemnat el pentru făurirea statului unitar român, printre gânditorii progresiști ai vremii care au promovat ideile generoase ale emancipării maselor populare și ale înțelegerii între toate popoarele lumii.
De la inaugurare și până astăzi, Muzeul Memorial (parte a Universității de Vest „Vasile Goldiș“) înfruntă timpul, lăsând să se înfiripe fărâma de viață care a conturat marile momente trăite în Palatul Românul, atunci când aici se plămădea strategia Marii Uniri. În acest loc se găsea redacția ziarului „Românul“ și Institutul tipografic „Concordia“, conduse de Vasile Goldiș.
Vizitatorii pot admira: acte de studii, acte personale, acte care dovedesc demersul civic al lui V. Goldiș, corespondența cu nume celebre precum – I. L. Caragiale, O. Goga, N. Titulescu.
Fotografii de epocă originale, deosebit de valoroase, publicații conduse de Goldiș sau la care acesta a colaborat, cărți din biblioteca acestuia (unele purtând semnătura lui) atestă climatul zilnic al unei epoci de excepție.
Spiritul epocii este susținut și prin refacerea unor spații caracteristice acelei perioade (sufragerie, respectiv biroul redacțional) și prin expunerea în vitrine elegante, perfect și individual luminate, a unor imagini și documente de epocă în condiții grafice de excepție.
Se spune că fiecare epocă își are mesagerii săi. Vasile Goldiș a fost unul dintre acele spirite care a ars în focul pasiunii pentru realizarea unui ideal colectiv. Acesta privea un orizont peren de valori, adoptate la scară istorică, sintetizate generic în sintagma NAȚIUNE.
Nu trebuie să uităm că Vasile Goldiș, imediat după realizarea Martii Uniri, milita pentru ridicarea unui monument în orașul care de facto a fost Capitala Marii Uniri.