Casa Memorială Stan Ioan Pătraș

 

  Locație  :  Săpânța, Județul Maramureș  

Casa memorială este situată la cca 200 m de Cimitirul Vesel, pe o străduță laterală și este formată dintr-o casă cu două camere și curte în care este atelierul de sculptură și pictură al meșterului. Aici sunt expuse și cruci realizate de acesta.

Stan Ioan Pătraș s-a născut în anul 1908, în comuna Săpânța din județul Maramureș, într-o familie obișnuită cu prelucrarea artistică a lemnului. Pătraș a fost atras încă din tinerețe de sculptura în lemn, de pictură și de poezie făurite după canoanele creației populare. A început să sculpteze cruci din stejar de la vârsta de 14 ani. În anul 1935, Stan Ioan Pătraș, pe atunci un anonim sculptor în lemn, a început să așeze pe cruci și niște înscrisuri sub forma unor scurte poeme compuse la persoana întâi: epitafuri ironice, naive, de multe ori cu greșeli gramaticale și foarte apropiate de graiul arhaic. La început, sculpta în jur de 10 cruci pe an, materialul folosit fiind lemnul de stejar. În anul 1936, el și-a perfecționat stilul. Crucile au devenit mai înguste și au apărut figurile sculptate în relief, în culori vii, obținute din pigmenți naturali.

Stan Ioan Pătraș a fost un meșter popular complex, realizând o serie de obiecte lucrate artistic: cuiere, colțare, scaune, dulapuri, blidare, lingurare și lucrări monumentale, cum ar fi troițe și porți. El și-a împodobit și propria casă cu sculpturi în lemn, viu colorate. A încetat din viață în anul 1977.

Cimitirul vesel din Săpânța este un fel de arhivă care păstrează încrustate în lemn poveștile vieții săpânțenilor. Acest cimitir este unic datorită faptului că Stan Ioan Patras a adăugat lemnului culorile vieții și a transformat un loc de regulă trist într-un loc vesel.