Casa Memorială Rosetti Tescanu – G. Enescu

  Locație  :  Sat Tescanu, Comuna Berești-Tazlău, Județul Bacău 

Luând în considerare anumite caracteristici ale construcției, amplasarea acesteia precum și gândirea spațiului înconjurător, conacul familiei Rosetti Tescanu, construit în 1880 într-un frumos parc dendrologic situat într-o zonă colinară la 37 km de orașul Bacău, în proximitatea satului Tescani, a fost clasificat de către Vasile Parizescu, Președintele Asociației Colecționarilor din România, în categoria „micilor palate“.
La începutul secolului XX, conacul Rosetti Tescanu devine reședința familiei celui mai mare muzician român, George Enescu. După întâlnirea cu soția sa în 1909, marele muzician a venit aici deseori, lăsându-se inspirat de frumusețea peisajelor. Bunăoară, la Tescani a definitivat capodopera sa lirică, Oedip, pe care a dedicat-o Marucăi.
Prin Actul de donație făcut de Maria Cantacuzino – Enescu în 1947, conacul familiei sale a devenit așezământ cultural. În 1980 a fost inaugurată „Casa Memorială Rosetti – Enescu“ din incinta imobilului principal, devenită Centrul de Cultură Tescani (în 1990), apoi Centrul de Cultura „Rosetti Tescanu – George Enescu“ (din 1993). Din anul 2006, casa memorială din Tescani este secție a Muzeului Național „George Enescu“.
Familia Rosetti Tescanu din care provenea soția Maestrului, este atestată în aceste locuri încă de la la sfârșitul secolului al XVI-lea.
Licențiant în drept și filosofie, talentat muzician și instrumentit în tinerețe, cărturar și om politic, Dumitru Rosetti Tescanu (1852 – 1897) rămâne o personalitate în cultură prin scrierile sale în limba franceză și în limba română, dintre care cităm „La nuit, l’Aurore et le Jour ou L’Empire, la Dictature et la Nation“, „Etude critique sur la condition de la femme dans l’Inde antique“ și „Biografia lui Vasile Conta“. A fost membru
al Societății Junimea, Președinte al Ligii Culturale, filiala Bacău, membru fondator al Internaționalei I și prieten de o viață cu Vasile Conta, unul dintre cei mai importanți gânditori români ai secolului al XIX-lea.
Cunoscând perfect limba franceză, Dumitru a tradus două lucrări importante ale lui Vasile Conta („Teoria ondulațiunii universale“ și „Bazele metafizicii“), pe care le-a și publicat pe cheltuială proprie, în Franța.
Înclinat în mod deosebit spre arte și literatură, Dumitru Rosetti Tescanu întreține o impresionantă bibliotecă care-l va uimi pe George Enescu și-i va smulge exclamația: „M-am rătăcit în biblioteca Rosetteștilor!“.
Într-adevăr, biblioteca număra peste douăsprezece mii de volume inventariate și clasate de Dumitru.
Implicat în politica țării, Dumitru Rosetti Tescani este deputat în Cameră de două ori (în 1879 și între 1889-1895), prefect de Bacău sub guvernul Th. Rosetti (1888), primar în comuna Tescani (1879).