Casa Memorială Nichita Stănescu

  Locație  :  Ploiești, Județul Prahova 

Dacă ajungi în Ploiești, un punct de reper pentru toți iubitorii de literatură, și nu numai, este și Casa Memorială Nichita Stănescu, poetul cu care toți ploieștenii, și nu doar ei, se mândresc. Clădirea a fost construită între anii 1926-1927 de către Hristea Stănescu (bunicul poetului) și cei doi fii mai mici Gheorghe și Nicolae (tatăl poetului). În acest imobil s-au mutat ținerii căsătoriți Nicolae și Tatiana în anul 1931. Aici, la 31 martie 1933 s-a născut și a trăit marele poet Nichita Stănescu.

Piese de mobilier (biroul de lucru al elevului și studentului Nichita Stănescu, pianul poetului, dormitorul, sufrageria, bucătăria, pendula din casă natală), opera antuma a poetului (cărți cu dedicații autografe, oferite familiei, prietenilor), premiile naționale (diplome oferite de Uniunea Scriitorilor din România, de Academie, etc.), premiile internaționale (Premiul pentru cel mai tânăr poet – Struga 1965, Brevetul și medalia Gottfried von Herder 1976, Marele premiu “ Cunună de Aur“ a serilor de poezie de la Struga 1982, s. a), manuscrise inedite (Poezia „Quadriga“ , prima recunoaștere internațională a poetului – 1965), documente originale (Extrasul din Registrul Stării Civile pentru născuții pe anul 1933, legitimația de șef de rubrică la „Gazeta Literară“ – 1957), fotografii, documente evocatoare ale activității de numismat (Diplomă de onoare a Societății de numismatică pentru Nichita Stănescu, medalii, etc. ), operă postumă a poetului și obiecte personale (brichete, ceasuri, bibelouri, etc.) sunt expuse aici. Prezența marelui poet supranumit „îngerul blond“ se face resimțită prin tot Ploieștiul, orașul dedicându-i, în afară de casa memorială, un liceu (de prestigiu) ce îi poartă numele, un parc ultracentral în care găsim un bust al poetului, o stradă și un festival anual de poezie.

Nichita Stănescu (n. Nichita Hristea Stănescu, 31 martie 1933, Ploiești, județul Prahova – d. 13 decembrie 1983 în Spitalul Fundeni din București) a fost un poet, scriitor și eseist român, ales post-mortem membru al Academiei Române.

Considerat atât de critica literară cât și de publicul larg drept unul dintre cei mai de seamă scriitori pe care i-a avut limba romană pe care el însuși o denumea „dumnezeiesc de frumoasă“, Nichita Stănescu aparține temporal, structural și formal, poeziei moderniste sau neo-modernismului românesc din anii 1960-1970. Nichita Stănescu a fost considerat de unii critici literari precum Alexandru Condeescu și Eugen Simion un poet de o amplitudine, profunzime și intensitate remarcabile, făcând parte din categoria foarte rară a inventatorilor lingvistici și poetici. A fost laureat al Premiului Herder. În 1981 a fost decorat cu ordinul Meritul Cultural, clasa a II-a. „Nichita Stănescu este cel mai important poet român de după cel de-al doilea război mondial. Odată cu el, prin el, logosul limbii române ia revanșă asupra poeților ei.“ (Ștefan Augustin Doinaș, 1995).