Casa Memorială Nagy Imre

  Locație  :  Miercurea Ciuc, Județul Harghita 

Absolvent al școlii de institutori, Nagy Imre (1893 – 1976) a fost profesor universitar. După primul război mondial s-a ocupat de sculptură. O perioadă a stat la Budapesta unde a învățat desen și pictură la Academia de Artă din Budapesta, iar în 1924 a venit acasă și s-a stabilit la Jigodin, unde picteaza pana la decesul lui peisajele secuiești și oamenii care trăiesc în acest peisaj.

Din 1920 a avut mai multe expoziții la Cluj, Brașov, Targu Mureș și București, având și o expoziție individuală la Londra. Cu operele lui se mândresc mai multe muzee din Ardeal.

Trăiește într-o simplă casă țărănească, cu prispă și cu trei odăi pe care o extinde în 1966 cu un atelier. Lucrează zilnic 6 ore, chiar și cand e trecut de 80 de ani.

Dintre multiplele recunoașteri oficiale ale talentului său amintim premiul „Zichy Mihály“ pentru grafică din 1939, titlul de „Artist emerit al României“ din 1957, precum și medalia Meritul Cultural clasa I.

Casa lui natală a devenit muzeu, iar în curtea ei se află mormântul marelui artist. În casa memorială sunt expuse piese de mobilier, carte, documente și colecția de pictură a artistului Nagy Imre. Merită menționată colecția lui de pălării din pai, ultimele două autoportrete desenate și compoziția neterminată de pe cadrul suport. Pictorul a donat orașului peste 6000 din operele sale.

În 1973, cu ocazia aniversării împlinirii a 80 de ani ai artistului, se construiește lângă casa lui natală Galeria. Dupa moartea lui Imre Nagy în această clădire s-a amenajat o expoziție permanentă din tablourile pictorului, care depășesc ca număr 6.000 de exemplare. Pictura lui intitulată „Spre arca lui Noe“ a inspirat pe poetul Sándor Kányádi la scrierea unei poezii, cu nota „pe spatele picturii lui Imre Nagy“. A fost contemporanul lui István Nagy, Jenő Gyárfás és Ferenc Márton. Are multe picturi în galeria din Targu Mures și în Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe. Osemintele pictorului sunt în peretele atelierului din casa natală.