Casa Memorială Moș Dumitru

  Locație  :  Satul Baldovinești, Județul Brăila  

Baldovinești, aflat la doar câțiva kilometri de Brăila, pe drumul Galațiului, este satul de baștină al mamei lui Panait Istrati (1884 – 1935), ajunsă spălătoreasă la oraș, iar tată i-a fost un contrabandist grec. Din unchii săi, moș Anghel și moș Dumitru, Panait Istrati a făcut eroi de nuvelă. Acum vreo 30 de ani, pe baza acestor două personaje care au trăit în realitate, în Baldovinești, la răspântia de drumuri spre Galați, s-a deschis, pentru aducere-aminte, o casă memorială și un restaurant.
Casa memorială era copia fidelă a casei unchiului Dumitru, casă țărănească de la începutul secolului al XX-lea. Sunt prezentate piese de mobilier, scoarțe, război de țesut, vârtelniță, ladă de zestre, scaune, fotografii și cărți. În această casă obișnuia să vină în copilărie scriitorul Panait Istrati.
Restaurantul se numea „La moș Anghel“, după cârciuma vestită a celuilalt unchi. Câțiva ani buni, acest complex, jumătate muzeal, jumătate lumesc, de voie bună și petrecere, s-a bucurat de un mare succes.
Autocare pline cu elevi soseau săptămânal să vadă cum arăta căsuța unde și-a petrecut o bună parte din copilărie scriitorul. Iar restaurantul avea mare faimă și nu ducea lipsă de clienți, mai ales că drumul lângă care se afla era singura cale rutieră spre Galați, fiindcă șoseaua de pe dig încă nu exista.