Casa Memorială Mihail Sadoveanu

SONY DSC

Locație : Vânători, Județul Neamț

În comuna Vânători-Neamț, în imediata vecinătate cu Schitul Vovidenia se găsește o clădire ce adăpostește, deopotrivă, Casa memorială Mihail Sadoveanu și Muzeul Visarion Puiu. Este așezată la înălțime, loc care o proiectează maiestuos în decorul stereofonic al clopotelor de la Vovidenia și Neamț.

Clădirea (ridicată în 1937) este construită în timpul și la inițiativa Mitropolitului Visarion Puiu al Bucovinei (1899 – 1964) cu destinația de palat arhieresc. Dealtfel mitropolitul a locuit în ea doar câțiva ani, după plecarea sa în exil (1944) casa rămânând în administrarea Mănăstirii Neamț, devenind ulterior casă de oaspeți.

În perioada 1948 – 1961 clădirea a găzduit pe marele povestitor Mihail Sadoveanu, familia și prietenii acestuia, fiind reședința de vară a acestuia. Ultima vizită a lui Sadoveanu la casa de la Vânători a fost în vara anului 1961.

După moartea scriitorului, începând cu 26 iunie 1966, aceasta devine muzeu, fiind amenajat, inaugurat și administrat de Muzeul Literaturii Române din București (director Perpessicius, director adjunct Teodor Vargolici), cu sprijinul familiei defunctului scriitor (m. – 19 octombrie 1961). La inaugurare a fost prezent și președintele de atunci al României, Nicolae Ceaușescu.