Casa Memorială Mihai Codreanu

 

  Locație  :  Iași, Județul Iași 

În imobilul devenit muzeu în august 1970 și supranumit „Vila Sonet“ a locuit și creat maestrul sonetului românesc, Mihai Codreanu (1876 – 1957). Clădirea este situată foarte aproape de centrul orasului, într-un cartier vechi, în vecinătatea unei străvechi bodegi cu rezonanțe istorice, loc de întâlnire a boemei ieșene și mai cu seamă a unor personalități precum Eminescu, Creangă, Caragiale – „Bolta Rece“. Imediat ce ne apropiem de clădire, aceasta se remarcă prin cele două statui din bronz întruchipând doi câini ce străjuiesc treptele de la intrare. Locul pe care a fost construită casa a fost primit de scriitor de la Primăria Iașului, drept recunoștință pentru meritele sale literare.

Construită în anul 1934 în stil românesc-brâncovenesc, după planul unui arhitect format la școala „Mincu“, Vila Sonet va purta pentru totdeauna amprenta sonetistului dar și a numeroaselor întâlniri literare între personalități ale scrisului românesc printre care Mihail Sadoveanu, G. Topîrceanu, Al. și Ionel Teodoreanu, Otilia Cazimir și alții.

Dupa moartea poetului, în 1957, în această casă a continuat să locuiască soția acestuia, Ecaterina Teodoreanu, și după moartea acesteia, în 1970, casa devine muzeu memorial.

Muzeul nu cuprinde însă decât parterul casei, așa cum a fost scris în testamentul Ecaterinei Teodorescu și a rămas așa cum a fost în vremea cât aici a locuit poetul, amintind de atmosfera caselor din prima jumătate a secolului XX.

Colecția muzeului cuprinde circa 700 de obiecte expuse, dintre care unele sunt de patrimoniu. De-a lungul timpului casa a păstrat forma ei originală, nefiind supusă nici unei lucrări de restaurare. Denumirea de „Vila Sonet“ sub care mai este cunoscută casa memorială a lui Mihail Codreanu se datorează faptului că poetul a scris nenumărate sonete, considerând că sonetul „este o poezie de maximă virtuozitate“.

Mihai Codreanu s-a născut în ziua de 25 iulie 1876, la Iași, în casa magistratului Mihail Codreanu. Tatăl sau, judecător și profesor de latină, a murit când el avea 17 ani. A urmat cursurile liceale la Iași, Bacău și București, manifestind de tânăr interes pentru literatură.

Pentru a rezista financiar în urma decesului tatălui său, Mihai Codreanu dădea lecții de limba română și era corector la ziarul „Evenimentul“. Dorința sa a fost aceea de a deveni actor, însă, vederea îi slăbește după vârsta de 30 de ani și renunță la acest vis. În ciuda problemelor de vedere, continuă să scrie sonete, dictându-le prietenilor apropiați. A murit în 1957, la vârsta de 81 de ani, în vila sa de pe strada Rece.