Casa Memorială Ionel Perlea

  Locație  :  Ograda, Județul Ialomita

Expoziția memorială a fost înființată în casa natală a compozitorului și dirijorului Ionel Perlea (1900 – 1970), clădire monument istoric, construită în anul 1887 de catre Victor Perlea, tatal muzicianului. Fundația este de cărămidă, zidăria de cărămidă, învelitoare de tablă și are 10 încăperi unde functionează expoziția permanentă cu obiecte care au aparținut marelui muzician. Sunt expuse documente referitoare la istoria muzicii: mobilier, instrumente muzicale, scrisori, discuri, publicații, partituri, fotografii (circa 800 piese).

De-a lungul timpului, clădirea a avut mai multe destinații, funcționând ca depozit de îngrășăminte, depozit de zarzavaturi, poștă. La 21 noiembrie 1983 a intrat în circuitul expozițional, iar în perioada 1996-1997 a fost restaurată de Muzeul Județean Ialomița. Din 2001 a fost trecută în administrarea Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea“ din Slobozia.

În anul 1969, dirijorul și compozitorul Ionel Perlea, care locuia la New York, SUA, și-a vizitat locurile copilăriei, în urma turneului pe care l-a întreprins în România. Ionel Perlea s-a născut în 13 decembrie 1900 în localitatea Ograda din Ialomița. La 29 iulie 1970 moare la New York, după 20 de ani de la instalarea sa ca dirijor la Connecticut Symphony Orchestra.