Casa Memorială Ioan Raica (Sebeș)

  Locație :  Sebeș, Județul Alba   

Amplasat în centrul orașului, lângă Primărie, pe frontul stradal de nord, Muzeul Municipal Sebeș găzduiește exponate relevante pentru istoria orașului si a împrejurimilor: colecție de arheologie (exponate relevante pentru istoria evenimențială începând cu neolitic, dar și o mică colecție de ceasuri, vase din cositor, ceramică și porțelan, faianță și sticlă, ustensile și recipiente de farmacie etc.), colecție de etnografie (obiecte tradiționale românesti și săsești, costume, unelte și obiecte de uz casnic, icoane pictate pe lemn și sticlă, obiecte de olărit), colecție de etnografie africană constituită în secolul al XIX-lea de către exploratorul sebeșean Franz Binder (1820- 1875), colecție de artă plastică (reunește lucrări diverse realizate de pictori sebeșeni sau din zonele învecinate ca Sava Hentia (1848 – 1904), Herman Meuselbach (1858 –
1924), Karl Brandsch s.a.), colecție de știintele naturii (exponate de faună și floră specifice zonei Sebesului). În parcul muzeului sunt expuse plante rare, aduse de la Râpa Roșie sau din zonă ca Iris pumilla (stânjenelul pitic), Agropyrom cristatum (strămoșul orzului) și arborele Papau (Asimina triloba) de origine americană și aclimatizat aici în 1976.
Clădirea care adăpostește muzeul este una dintre cele mai vechi construcții de piatră din Sebeș, fiind construită în secolul al XV – lea și mărită substanțial în secolul imediat următor. În alcatuirea ei sunt vizibile elemente de arhitectură specifice stilurilor gotic, baroc și renascentist. Deși a suferit multe refaceri în cursul secolelor XVIII-XX, fațada de sud a clădirii păstrează aspectul specific edificiilor construite în secolul al XVI-lea.
Aici erau cazați voievozii Transilvaniei, iar în perioada Principatului a găzduit mai multe diete. În anul 1540, în această clădire a murit Ioan Zápolya, voievod al Transilvaniei și rege al Ungariei, de aici venindu-i numele de „Casa Zápolya“, respectiv „Könighaus“.
Din 1951 „Casa Zapolya“ a fost transformată în muzeu, postură în care se află și în momentul de față. Monumentul a fost restaurat în perioada 1960-1962. Din anul 1997 muzeul este arondat Centrului Cultural „Lucian Blaga“. În toamna anului 2001 muzeul din Sebes și-a schimbat titulatura în Muzeul Municipal „Ioan Raica“.