Casa Memorială Ioan Mihályi de Apșa

IF

Locație : Sighetu Marmației, Județul Maramureș

Casa Muzeu „Dr. Ioan Mihályi de Apșa“ este adăpostită în clădirea în care a locuit acest ilustru om politic și de cultură maramureșean. Muzeul este compus: la parter dintr-o galerie de artă cu lucrări ale pictorului Traian Biltiu Dancus, ale sculptorului Ioan Bledea și alte lucrări provenite din colecții particulare donate.

Expoziția de la etaj începe cu un salon unde putem vedea mobilier tip Ludovic al VI-lea, rococo, poze și tablouri ale familiei Mihályi. Următoarea încăpere este camera de lucru a academicianului, păstrată în întregime – cu biblioteca, tablouri de epocă, documente în original, etc. Tot aici se pot observa biroul de lucru și blazonul familiei nobiliare. Următoarea încăpere este dedicate Sofiei Mihályi. În toate aceste încăperi, fiind păstrate intacte interioarele, în orice moment te aștepți să intre pe ușă un membru al familiei. Tot la etaj mai există și o expoziție a istoriei culturii locale axată în special pe mișcarea de emancipare a românilor, culminând cu Marea Unire a Maramureșului cu Țara Mamă.

De numele acestei familii se leagă confecționarea și arborarea primului drapel tricolor românesc la 26 noiembrie 1918.

Ioan Mihályi de Apșa (n. 25 ianuarie 1844, Apșa de Mijloc, Maramureș, azi Sredne Vodiane, Ucraina -d. 14 octombrie 1914, Gherla) a fost un istoric român, membru corespondent al Academiei Române (1901).