Casa Memorială I.G. Duca

CASA MEMORIALA  IG Duca

Locație : Măldărești, Județul Vâlcea

După cumpărarea în 1910 a culei Măldărescu, I.G. Duca îi adaugă în 1912 casa de alături pentru a fi folosită drept casă de vacanță – astăzi muzeu memorial, iar mai târziu, în 1930, o clădire mai mică în capătul parcului – astăzi cuprinde birouri, atelier de restaurare.

Proiectul este făcut de arhitectul Alexandru Ștefănescu, fiind proiectată în formă de „L“ cu parter. Între anii 1974-1975, tencuielile și acoperișul sunt restaurate, iar instalația electrică reparată. În 1994 se intervine din nou asupra acoperișului, fiind acoperit cu tablă, salvând

astfel clădirea de la distrugerea din cauza precipitațiilor și a fenomenului de îngheț-dezgheț. În aceeași perioadă se restaurează și amenajează parcul atât din curtea culei, cât și din spatele casei Duca.

Actuala construcție reflectă, prin dimensiuni și amenajare, bunul gust și modestia unui om care, deși ajuns prim ministru, a reușit să păstreze în tot ce a făcut simțul măsurii.

I.G. Duca, om politic de o remarcabilă valoare, teoretician al liberalismului și susținător al ideii de progres, avea să cunoască una dintre cele mai spectaculoase și meritate cariere politice: deputat în parlament la 26 de ani, ministru la 38 de ani și prim ministru la 54 de ani.