Casa Memorială Hermann Oberth

IF

IF

Locație : Mediaș, Județul Sibiu

Situată pe șoseaua Sibiului nr. 15 în localitatea Medias, muzeul este dedicat omului de știință Hermann Oberth (1894 – 1980), fizician german originar din România (născut la Sibiu), unul dintre întemeietorii astronauticii moderne.

Inaugurat în 1994, este structurat pe module expoziționale dedicate lui Conrad Haas – realizatorul primei rachete în trepte cu combustibil solid, savantului Hermann Oberth – părintele navigației spațiale, precum și primului cosmonaut român, Dumitru Dorin Prunariu.

Hermann Julius Oberth (n. 25 iunie 1894, Sibiu – d. 28 decembrie 1989, Nürnberg) a fost unul dintre părinții fondatori ai rachetei și astronauticii moderne.

Fascinat în copilărie de romanul lui Jules Verne „De la Pământ la Lună“, H. Oberth și-a elaborat lucrarea de diplomă „Racheta în spațiul planetar“, acum o carte recunoscută la nivel mondial, ce prezenta complicatele probleme ale zborului în spațiu cu 40 de ani înainte ca zborul în Cosmos să fie posibil.

Hermann Oberth s-a căsătorit în jurul vârstei de 35 de ani cu Tilli Oberth (născută Hummel) cu care a avut patru copii, dintre care un băiat a murit pe front în al Doilea Război Mondial, iar o fată a murit curând după aceea, în august 1944, într-un accident de muncă.

Hermann Oberth s-a stins din viață la 28 decembrie 1989, la vârsta de 95 de ani, la Feucht.