Casa Memorială George Topârceanu

  Locație  :  Iași, Județul Iași 

Situată în Copou, pe strada Ralet (în apropiere de Spitalul de urgențe, între străzile Lascăr Catargi și Sărărie), Casa Memorială „George Topîrceanu“ din Iași a aparținut scriitorului Demostene Botez, prieten cu George Topîrceanu.

A fost construită la sfârșitul secolului XIX, începutul secolului XX. După ce în 1919 a fost sediul redacției revistei „Însemnări literare“ tipărită sub direcția lui Mihail Sadoveanu și George Topîrceanu (din colectivul de redacție mai făcând parte și Garabet Ibrăileanu și Demostene Botez), în anul 1932 imobilul este pus la dispoziția lui George Topîrceanu. Acesta va locui aici până la 7 mai 1937, când, răpus de boala necruțătoare va trece în neființă la numai 51 de ani și va fi înmormântat la cimitirul „Eternitatea“ din Iași.

Donată în anul 1983 de proprietarii Teodor Neagu și Adrian Vulpe Complexului Muzeal Iași, această căsuță modestă pe care se află placa de marmură cu basorelieful poetului și cuvintele emblematice ale lui Tudor Arghezi: „Inteligent ca puțini oameni ai condeiului și manuscrisului, Topîrceanu, din nobilă și discretă ținută, nu și-a împărtășit sensibilitatea decât filtrată și bătând într-o nuanță voită și a dat amărăciunii și deziluziei ironie și sarcasm“ a fost renovată, apoi inaugurata ca muzeu la 22 iunie 1985, cu un an înainte de sărbătorirea de către UNESCO a 100 de ani de la nașterea poetului.

Încăperea în care a locuit și scris, de unde în primăvara anului 1937 a luat calea Eternitatii, este astăzi dominată de biroul de lucru cu obiectele de scris, manuscrise și cărți cu dedicație, toate aranjate de parcă nimic nu s-a schimbat.

Oprit o clipă în prag, aștepți să prindă viață întreaga lume a creatorului. Astfel îl vedem în redacția „Vieții Românești“, apoi în compania lui M. Sadoveanu și a Otiliei Cazimir la Casa cu turn de la Copou sau la Casa din strada Bucșinescu, plimbându-se în pas săltat, cu bastonul și aparatul de fotografiat, la vânătoare sau pescuit, în excursiile de la Neamț și Văratec, dar mai cu seama la acest birou, trudind asupra manuscriselor sale.

Descrierea colecțiilor: Revista Fundațiilor nr. 3, martie 1934 – cu corecturi efectuate de George Topîrceanu; carte: George Topîrceanu – traducere în maghiară de Bozor Andor, cu dedicație pentru Otilia Cazimir; plăci negativ pe sticlă pentru fotografii efectuate de George Topîrceanu; tablou – Caricatura lui George Topîrceanu – de Ion Sava – director de scenă la Teatrul Național din Iași; scrisoare George Topîrceanu către Cezar Petrescu, 25.02.1929; manuscris Mihail Sadoveanu – „George Topîrceanu“; tablou guașă Victor Mihăilescu Craiu – „Casa lui George Topîrceanu din Iași“; fotografia lui George Topîrceanu cu dedicația savantului Ștefan Procopiu; scrisoarea fiului lui George Topîrceanu către Otilia Cazimir; manuscris „Panică“ – versuri de Demostene Botez.