Casa Memorială George Enescu

 Locație  :  Satul Liveni, Județul Botoșani  

Mă trag din părinți români și m-am născut la Liveni, județul Dorohoi, în inima Moldovei… Locuiam într-o casă mică cu pridvor de lemn vopsit, unde se uscau funiile de ceapă la soare. Și acum mai văd țăranii, în cămăși albe, cu ilice albastre, cum cântau în asfințit… Aceasta este cu adevărat țara mea, iar imaginea ei am dus-o cu mine.“ Astfel mărturisea George Enescu în memoriile sale, plecat de pe aceste meleaguri în locuri unde avea să cucerească lumea cu farmecul cântecului său, a viorii sale, a baghetei sale dirijorale.
Situată în satul Liveni, la mică distanță de Dorohoi, casa natală a marelui compozitor, dirijor, pianist și violonist George Enescu – casa mică cu pridvor de lemn vopsit, refăcută – găzduiește din 1968 un muzeu care reface atmosfera primilor ani ai copilăriei sale.
Mobilier aparținând părinților, scoarțe moldovenești, atinse de patima vremii, cuptorul pe care s-a născut genialul muzician, fotografii de familie și nu în ultimul rând obiecte care i-au aparținut, redau trecerea pe aici a celui care începând cu vârsta de 5 ani și până la sfârșitul vieții, urma sa uimească mereu lumea.
Vizitatorii au posibilitatea de a vedea primele sale jucării (sunt expuse aici o vioară jucărie, un Moș Crăciun), trusa de culori și mai multe desene făcute de copilul George Enescu, diferite creații muzicale, cărțile și manualele anilor copilăriei și a primelor sale studii, alături de pianina celor dintâi compoziții.
Totodată, fotografii și manuscrise întregesc imaginea timpului petrecut de George Enescu la Liveni, în satul natal: fotografii originale ale părinților, ale casei de la Cracalia, acte de proprietate aparținând lui Costache Enescu, precum și partituri muzicale din anii tinereții ai artistului și nu în ultimul rând fotografii care-l prezintă pe marele artist în compania unor mari muzicieni ai timpului, în țară și în diverse capitale ale Europei.
În casa părinților săi de la Liveni, Enescu compune prima sa operă pentru vioară și pian, „Țara Românească“ la vârsta de doar 5 ani.
Tot în casa părintească a compus și „Poema Română“ în 1894.
Cea mai renumită operă a sa este „Oedipus“, lansată în Paris la 13 martie 1936.