Casa Memorială George Enescu

SONY DSC

Locație : Sinaia, Județul Prahova

În destinul strălucit al lui George Enescu, orașul Sinaia și vila „Luminiș“ au o semnificație aparte. Făcându-și un refugiu din vila de la Sinaia, George Enescu și-a organizat viața în așa fel încât aici, în perioada dintre concerte, să-și afle răgazul de a putea compune.

Legătura dintre George Enescu, cel care prin cele două „Rapsodii Române“ a reușit să facă cunoscută noua muzică românească în întreaga lume, și orașul Sinaia nu a fost intâmplătoare. El s-a bucurat de sprijinului Reginei Elisabeta, o mare iubitoare de artă, care, recunoscând talentul tânărului Enescu, i-a oferit o cameră întrun colț liniștit al Castelului Peleș unde să poată studia.

Castelul devine astfel pentru Enescu rampa de lansare în lumea muzicală. Au urmat lungi turnee peste hotare, dar dragostea pentru peisajul din Sinaia l-a determinat ca din banii câștigați în primul său turneu în America să-și construiască aici o vilă, pe care a numit-o Vila „Luminiș“.

Situată în cartierul Cumpătu, singurul cartier al orașului Sinaia așezat pe malul drept al râului Prahova, vila a fost construită între anii 1923 – 1926 de arhitectul Radu Dudescu.

Realizată într-un stil autentic românesc și integrată armonios în ambianța inspiratoare a munților Bucegi, întreaga vilă este mobilată și aranjată cu rafinament și imaginație, reunindu-se în mod armonios și original, elementele ornamentale și de mobilier în stilurile românești și orientale. Vila „Luminiș“ avea să fie atât un loc de inspirație pentru o parte semnificativă a creației enesciene, cât și un loc de recreere, maestrul locuind aici timp de 20 de ani, între 1926 și 1946.