Casa Memorială Elie Wiesel

IF
Locație : Sighetu Marmației, Județul Maramureș

În această casă și-a trăit primii 15 ani din viață laureatul premiului Nobel pentru Pace, cunoscutul Elie Wiesel (n. 30 septembrie 1928, Sighetu Marmației) – romancier, dramaturg, eseist și filosof umanist, memorialist, scriitor și ziarist în limbile franceză, engleză, idiș și ebraică, activist în domeniul drepturilor omului.

Deportat în anul 1944 împreună cu familia și cu alți 38000 de evrei maramureșeni de către regimul hortyst și nazist în lagărele de concentrare de la Auschwitz, Birkenau, Buchewald și altele, Elie Wiesel supraviețuiește Holocaustului, devenind evreu american.

În anul 1986 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace. În anul 1996 a fost numit membru al Academiei Americane de Artă și Literatură și din anul 2001 este membru de onoare al Academiei Române. Este autorul a 57 de cărți – cea mai celebră este „Noaptea“, o descriere autobiografică despre viața în lagărele de exterminare naziste.

Casa memorilaă Elie Wiesel a fost inaugurată la data de 29 Iulie 2002, în zona centrului istoric din Sighetul Marmației. În august 2002, porțile acestei case memorial sunt deschise de însuși Ellie Wisel, însoțit de președintele României de la acea dată și numeroși oficiali locali și naționali. Aici veți putea găsi o impresionantă colecție de fotografii, obiecte de cult, mobilier și altele exponate, toate provenind de la comunitatea evreiescă din Maramureș.