Casa Memorială Ecaterina Teodoroiu

 

  Locație  :  Târgu-Jiu, Județul Gorj

Casa în care s-a născut Ecaterina Teodoroiu (1894– 1917) se află în Târgu-Jiu, pe D.N. 66 Târgu Jiu- Petroșani. Construită în 1884 de părinții Ecaterinei, casa țărănească adăpostește două camere, camera cu vatră și cea de dormit. În fața casei și pe latura de vest se afla tinda. Acoperișul este făcut din sită. Din anul 1938 casa familiei Toderoiu a fost amenajată ca și casă memorială „Ecaterina Teodoroiu“, din dorința de a păstra vie în conștiința noilor generații amintirea eroinei de la Jiu care s-a jertfit pentru țară în primul război mondial. Fotografiile, documentele și obiectele personale ale sublocotenent Ecaterina Teodoroiu reconstituie fidel atmosfera în care a trăit cea care a fost numită „Eroina de la Jiu“.

Un monument dedicat Ecaterinei Teodoroiu a fost ridicat la Târgu-Jiu în 1935-1936, sub forma unui sarcofag din piatră sculptat în basorelief de către Milița Petrașcu și amplasat în centrul municipiului Târgu-Jiu între clădirea Primăriei și Catedrala ortodoxă cu hramul „Sf. Voievozi Mihail și Gavriil“. În anul 1976 a fost amplasată în municipiul Târgu-Jiu o statuie a Ecaterinei realizată de către Iulia Oniță. Monumente în cinstea Ecaterinei au fost ridicate și la Brăila și Slatina.

Pentru cinstirea eroismului și patriotismului său exemplar, numele eroinei de la Jiu este purtat cu mândrie de una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din municipiul Târgu-Jiu, Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu“.