Casa Memorială Crișan

  Locație  :  Satul Crișan, Comuna Ribița, Județul Hunedoara 

Aflată în comuna Ribița, la aproximativ 15 kilometri de municipiul Brad, „Casa memorială Crișan“ păstrează o mostră unică din istoria răscoalei conduse de Horia, Cloșca și Crișan. În satul care odinioară se numea Vaca (actualmente numit Crișan după numele eroului martir) s-a născut Giurgiu Marcu, zis Crișan, cel care împreună cu Horea și Cloșca sunt cunoscuți în istorie drept conducători ai Răscoalei țăranilor români din Transilvania, din anul 1784. A comandat acțiunile tăranilor răsculați din Zarand, activând apoi la Câmpeni, Abrud ș i Cricău. Din tabăra sa a pornit, în numele lui Horea, ultimatumul țăranilor (11 noiembrie 1784) ce au luptat apoi împotriva trupelor austriece în Zarand, la Brad ș i la Hălmagiu. După reprimarea răscoalei, Crișan a fost prins (30 ianuarie 1785) și închis la Alba Iulia, unde s-a sinucis, sugrumându-se cu curelele de la opinci (13 februarie 1785).

Casa în care s-a născut în 1732 a dăinuit, se pare, până în 1935. Pe locul vechii case a fost ridicată în 1979 o altă construcție care a primit destinația de casă memorială. Clădirea a fost reconstruită după fotografia unei case țărănești din secolul al XVIII-lea. Cei care ajung acolo pot vedea arhitectura specifică acelui secol. Clădirea are fundația din piatră, unde este și pivnița, iar cele două camere și cămara sunt din bârne de lemn, casa fiind acoperită cu paie.

Într-o primă cameră sunt prezentate succint câteva date și documente privitoare la istoria locală, contextul economico-social din Transilvania în preajma Răscoalei și principalele evenimente legate de aceasta.

Este subliniată contribuția lui Crișan la această mare ridicare a românilor transilvăneni pentru drepturi sociale și nationale și tragicul sfârșit al celor trei conducători, Horea,Cloșca și Crișan. A doua cameră este o încercare de reconstituire a unui interior de casă de secol XVIII, iar în cămară sunt expuse obiecte și unelte specifice epocii și locului.

În fața Casei memoriale se găseste bustul lui Crișan, operă a sculptorului Marcel Olinescu, lucrarea fiind realizată în anul 1929.