Casa Memorială Constantin Noica

  Locație  :  Păltiniș, Județul Sibiu  

Casa Memorială Constantin Noica este situată în stațiunea turistică Paltiniș, la 32 de kilometri sudvest de Sibiu, județul Sibiu. Aici și-a petrecut filosoful român ultimii 12 ani din viață. A sosit aici ca turist în 1975 și a plecat în 1987.  Pe vremuri, casa a aparținut firmei SC Păltiniș. În anul 2000 a fost cedată Fundației Humanitas Aqua Forte, patronată de Gabriel Liiceanu. În urma renovării în toamna anului 2008, camera lui Noica a fost conservată, iar restul casei a devenit disponibil doctoranzilor în filosofie.

Langă Casa Memorială Constantin Noica se află și mormântul scriitorului. A încetat din viață la data de 4 decembrie 1987, în acest înalt colț de rai, aflat la 1.442 m altitudine, mai aproape de absolut și de inima culturii românești. Constantin Noica (1909 – 1987) a fost printre cele mai impunătoare personaje ale filosofiei românești. Poet, scriitor, eseist și publicist, Noica ne-a lăsat o moștenire culturală de neprețuit, valorificată de numeroși scriitori ce i-au urmat. A pus bazele celei mai originale școli de filosofie pe care istoria culturală a țărilor din fostul lagăr comunist a cunoscut-o.

Provenit dintr-o familie cu vechi rădăcini aromâne al cărei nume putea fi găsit în secolul al XIX-lea în numeroase regiuni din sudul Dunării, Constantin Noica, al treilea copil al lui Grigore și Clementa Noica, s-a născut în comuna Vitănești din județul Teleorman, în 12 iulie 1909. Avea să moară prin edem pulmonar la Spitalul Clinic din Sibiu, în ziua de 4 decembrie 1987.

Grație insistențelor discipolilor săi și prin intervenția mitropolitului Antonie Plămădeală, Noica a fost înmormântat acolo unde își mărturisise dorința să fie înmormântat: în preajma Schitului din Păltiniș, lângă biserica cu hramul „Schimbarea la față“.