Casa Memorială Constantin Brâncuși

 

  Locație  :  Satul Hobița, Comuna Peștișani, Județul Gorj 

Satul Hobița (comuna Peștișani) se situează în partea de nord-vest a județului Gorj, pe drumul ce leagă orașul Târgul-Jiu de localitatea Tismana. Străveche vatră de locuire, Hobița apare în documentele din veacul al XVI-lea purtând denumirea de Ohabita. Cu siguranța, așezarea este mai veche decât actul domnesc care îi atestă existența la 30 aprilie 1518, act dat în București de domnul Tarii Romanești, Neagoe Basarab, lui Datco și fratelui sau Mihail, care cumpăraseră ocine în mai multe sate, între care și Ohabita. Marele dicționar Geografic al României menționează faptul că pe la 1900, Hobița era un cătun înzestrat cu două biserici de lemn, 140 ha de pădure de stejar, ceea ce a favorizat dezvoltarea prelucrării lemnului.

Destinul acestei umile așezări cu oameni pricepuți a fost marcat de fiul acestui sat, cel care a știut cu mintea și mâinile sale să întoarcă o pagina în istoria artei moderne: Constantin Brâncuși. El s-a născut la 19 februarie 1876, în familia lui Nicolae Radu și a Mariei Brâncuși, care se ocupau cu agricultura, prelucrarea lemnului (dulgheria) și creșterea vitelor.

Marele sculptor va fi învățat la meșterii satului, în primul rând de la tatăl și bunicul sau, priceperea de a ciopli lemnul care, în mâinile sale, capătă viața. În Hobița, la tot pasul, Brâncuși a avut repere pentru meseria sa de-o viata sculptura: de la casele frumos împodobite, la bătrâna biserică de lemn cu fruntarul crestat și sprijinit pe stâlpi ce evoca obârșia viitoarei Coloane Infinite și cimitirul satului, cu troițele și crucile înflorate.

Meșterii hobițeni erau peste tot; ei au îmbinat mereu iscusința de constructori cu talentul de decoratori. Dornic să cunoască lumea, care-l atrăgea, la 11ani fuge de acasă la Târgu-Jiu, apoi la Slatina și Craiova, unde, la 22 ani, absolvă, în numai patru ani în loc de cinci, Școala de arte și meserii trecând imediat la Belle Arte din București, ca în 1904 să plece, pe jos, la Paris, unde lucrează un timp în atelierul renumitului Auguste Rodin.

În 1914 are prima expoziție personala la New York, după care urmează cea mai prolifica etapa a creației sale, iar faima și influenta sa asupra sculpturii în lume este în continua creștere. Se sfârșește din viața la 81 ani la Paris, cu amărăciunea în suflet ca nu i-a fost permis să-și mai revadă măcar o data țara. Din cele 204 lucrări ale sculptorului C. Brâncuși, foarte puține se mai afla în țară (la Târgu-Jiu, Craiova, Buzău și București), marea majoritate a acestora fiind răspândite în toata lumea, în cele mai mari muzee și colecții.