Casa Memorială Ciprian Porumbescu

SONY DSC

Locație : Ciprian Porumbescu, Judetul Suceava

Casa Memorială „Ciprian Porumbescu“, inaugurată în 1953, este adapostită într-o anexă originală – singura care s-a păstrat – a fostei case parohiale din satul Stupca (azi satul Ciprian Porumbescu din județul Suceava). Casa a fost construită din lemn la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Familia preotului, scriitorului și militantului roman din Bucovina, Iraclie Porumbescu a locuit în casa parohială din Stupca între anii 1865-1884. În această casă a poposit marele compozitor Ciprian Porumbescu (1853-1883) de fiecare dată când a revenit în vizită la părinții săi din Stupca.

Aici se reconstituie prin intermediul unor exponate autentice reprezentând obiecte care au aparținut familiei (ex. pianul Mărioarei Rațiu-Porumbescu – sora compozitorului), o atmosfera de epocă, preponderent rustică, proprie mediului în care a trăit și a creat în acest sat întemeietorul muzicii românești moderne, Ciprian Porumbescu, sugerându-se relațiile acestuia cu universal satului, gama de impresii ce și-au pus amprenta specific asupra personalității și creației porumbesciene.

Casa lui Ciprian Porumbescu se află pe Lista Monumentelor Istorice din județul Suceava din anul 2004, având codul SV-III-m-B-05679. Ciprian Porumbescu se naște la 14 octombrie 1853, la Sipotele Sucevei, într-o casă modestă de țară, ca fiu al Emiliei și al preotului Iraclie Golembiovski.

Viitorul compozitor va utiliza la început numele de Golembiovski, apoi, pentru o perioadă Golembiovski-Porumbescu și mai apoi, Porumbescu.