Casa Memorială Calistrat Hogaș

SONY DSC

Locație : Piatra Neamț, Județul Neamț

Casa Memorială „Calistrat Hogaș“ din Piatra-Neamț este unicul muzeu dedicat clasicului literaturii române Calistrat Hogas și funcționează chiar în casa în care a locuit scriitorul cea mai mare parte a vieții.

Construită în anul 1885, casa-muzeu este o parte dintr-o gospodărie mare și frumoasă care mai cuprindea alte două locuințe și o anexă – acestea din urmă constituind zestrea soției, completată cu o livadă foarte bine îngrijită și productivă. Deși multă vreme tânăra familie a scriitorului a locuit în casele vechi, în tovărășia socrului, preotul Costache Gheorghiu s-a

preocupat de confortul fiicei sale – Elena – oferindu-i o casă nouă, cu anexă, pe cheltuiala proprie.

Posedând un stil arhitectural reprezentativ, casa este înscrisă pe lista monumentelor de arhitectură din Patrimoniul Cultural Național. Înălțată pe temelie de pământ, cu pereți din combinație de lemn și pământ, cu dușumele din lemn și uși în două canaturi, casa a păstrat și sobele din cărămidă și olane văruite, prevăzute cu elemente decorative neoclasice, specific epocii și poziției sociale a proprietarilor.

Clădirea a suferit restaurări și consolidări în perioada 1967-1969 și 1992-1994, păstrându-se structura inițială.

După moartea scriitorului, 28 august 1917, în casă a continuat să locuiască familia: soția și două fiice – Cecilia și Sidonia.