Casa Memorială Bernády György

BERNADY GYORGY

Locație : Târgu Mureș, Județul Mureș

În casa „György Bernády“ din Târgu Mureș putem admira în prima încăpere biroul de lucru al acestuia, iar în cea de-a doua, picturi murale de o valoare deosebită care înfățișează figuri importante maghiare ale vremii.

György Bernády (n. 10 aprilie 1864, Beclean – d. 22 octombrie 1938, Târgu Mureș) a fost primarul Târgu Mureșului între anii 1900–1912, respectiv 1926–1929.

Din inițiativa sa a fost construit un nou sediu pentru primăria orașului (în prezent Palatul Prefecturii din Târgu Mureș), precum și Palatul Culturii, clădiri representative pentru oraș, edificate în stilul secesiunii vieneze.

Dr. Bernády György e una dintre acele persoane publice care a reușit să schimbe radical imaginea orășelului de început de secol, reprezentând necontenit interesele cetățenilor. Bernády György s-a născut în aprilie 1864 în Beclean, dar copilăria și-a petrecut-o în Tîrgu-Mureș. În 1878, familia Bernády primește dreptul de cumpărare a farmaciei din centrul Tîrgu-

Mureșului (azi piața Trandafirilor nr.55) care devine proprietatea familiei. Tânărul Bernády susține examenul de bacalaureat la colegiul din Tîrgu-Mureș, dar își continuă studiile la Pesta, unde devine doctor în farmacie, dar se licențiază și în științe juridice.