Casa Memorială Béla Bartók

BELA BARTOK
Locație : Sânnicolau Mare, Județul Timiș

Casa Memoriala Béla Bartók – în maghiară Bartók Béla Emlékház – este un mic muzeu ce adăpostește artefacte ce au aparținut compozitorului. Casa a fost redecorată pentru a reflecta epoca și atmosfera în care a trăit compozitorul. Prezintă publicului vizitator panouri și vitrine cu fotografii și documente originale privind viața și activitatea compozitorului Béla Bartók (1881 – 1945), născut în acest oraș.

Pianist și compozitor de renume mondial care a dus numele României pe toate meridianele lumii, ilustru încă necunoscut în țara de baștină, Béla Bartók a văzut lumina zilei la 25 martie 1881, la Sânnicolau Mare.

Încă de mic, a manifestat înclinații spre muzică, iar la vârsta de nouă ani compune prima sa operă, „Valurile Dunării“. Școala o face la Sânnicolau Mare, Oradea, Bistrița, Bratislava și Budapesta. În 1903 și-a finalizat studiile și a susținut primul său concert în orașul natal.

Ca o recunoaștere în domeniul muzicii, în 1907 a devenit profesor la Academia de Muzică din Budapesta.

De-a lungul vieții, Béla Bartók a manifestat un interes deosebit pentru folclorul românesc. Astfel, începând din 1909, se va ocupa intens de culegerea cântecelor populare românești și ale altor naționalități.

Pasiunea pentru folclor a făcut ca Béla Bartók să se aplece foarte mult spre acest domeniu, reușind să culeagă, transcrie și clasifice peste 10.000 de melodii populare, mai mult de o treime dintre ele fiind românești.

Rodul muncii lui sunt colecțiile „Cântece populare românești din Comitatul Bihor“, în 1913, „Cântece populare din Maramureș“, în 1923, „Melodien der Rumenischen Colinde“, în 1935, „Dialectul muzical al românilor din Hunedoara“.