Casa Memorială Badea Cârțan

BADEA CARTAN

Locație : Cârțișoara, Județul Sibiu

Casa memorială Badea Cârțan din Cârțișoara se află într-o stare surprinzător de bună, comparativ cu cele în care au locuit Constantin Noica, Octavian Goga sau Emil Cioran. Casa celui care a mers pe jos până la Roma ca să vadă Columna lui Traian și pentru a aduna mărturii despre originea latină a poporului roman a devenit punct de atracție principal al zonei. Până în anul 1990, muzeul a fost administrat de o rețea de muzee sătești.După dezmembrarea acesteia, casa a trecut în patrimoniul muzeal al Sibiului, iar acum aparține Primăriei Cârțișoara.

Ansamblul Badea Cârțan este compus din casa și șura țărănească de acum 100 de ani care găzduiesc o colecție de icoane pe sticlă, precum și o mare parte dintre cărțile și obiectele care i-au aparținut acestuia.

Primele obiecte pentru muzeu au fost strânse începând din 1960 de către secretarul primăriei și preotul local.

Clădirea muzeului a fost donată de doamna Frâncu Silvia, fiica fostului preot Vulcan, cu destinația expresă pentru amenajarea unui muzeu sătesc, care să cuprindă și o cameră destinată lui Badea Cârțan. Muzeul cuprinde o colecție de icoane pe sticlă ale pictorilor populari Matei și Țimforea, icoane de Nicula, Făgăraș și Țara Bârsei, cărți rămase de la Badea Cârțan, gospodăria țărănească de la mijlocul secolului al XIX-lea, compusă din casă și șură, dotată cu mobilierul specific zonei și perioadei, o colecție de fotografii vechi reprezentând portul popular din secolele al XIX-lea și al XX-lea, lăzi de zestre executate de meșteri locali în secolele al XIX-lea și al XX-lea, ceramica lucrată de meșteri olari din comună.