Casa Memorială Atelier Paul Erdős

paul

Locație : Satu Mare, Județul Satu Mare

Deschis în 1996 ca punct muzeistic, Atelierul Memorial Paul Erdös (1916-1987) este situat în Pasajul Dacia nr. 8, într-un spațiu de maximă concentrare culturală: Filarmonica Dinu Lipati Satu Mare și Turnul Pompierilor. Edificiul găzduiește la etaj atelierul graficianului împreună cu o impresionantă colecție de bunuri culturale donate de artist muzeului sătmărean. La parter se organizează expoziții temporare, programul de vizitare adaptându-se programelor culturale găzduite de Filarmonică.

Atelierul este adăpostit într-o clădire construită în stil eclectic la începutul secolului al XX-lea pentru a servi drept sediu Asociației femeilor israelite. De-a lungul timpului clădirea a avut mai multe destinații: a funcționat ca studio foto, după război a fost folosită ca locuință, iar în perioada 1968 – 1987 i-a servit ca atelier de creație graficianului Paul Erdös.

Deschis publicului în anul 1986, atelierul-galerie a graficianului sătmărean Paul Erdos găzduiește donația acestuia.Redând locul de creație al graficianului, atelierul cuprinde lucrări de grafică, pictură, sculptură, fotografii, obiecte personale, mobilier.