Casa Memorială Áprily Lajos

  Locație  :  Praid, Județul Harghita 

În 19 octombrie 1991 a fost înaugarat Casa memorială Áprily Lajos, unde găsiți un mic istoric despre vestitul poet și traducător ardelean Áprily Lajos, cel care a petrecut copilăria în Praid. Expoziția prezintă obiecte personale și manuscrise ale poetului.

Áprily Lajos (n. 1887 la Brașov, m. 1967) este tradus cu 21 de poeme. Un poet, am zice noi astăzi, naturist, al senzațiilor proaspete în sinestezie: „Ca-n basme sus ne-așteaptă o căsuță,/ Cer auriu, focul trosnitor, a-nflorit în potopul de zăpadă/ o azalee de sânge în noi…// Drumu-i alb / să umblăm prin zăpadă;/ acceptă coroana lucitoare/ ce-o pun pe fruntea-ntoarsă spre trecut/ fulgii ca niște stele foșnitoare.“ („Să mergem prin zăpadă“, pp. 103-104).

Din nefericire, poemele nu sînt datate, ceea ce ne frustrează de posibilitatea de a-l imagina pe Aprily Lajos în contextul nu doar al epocii sale, ci și al poeziei românești din Ardeal. O sugestie spre Șt.O. Iosif totuși există, în fond chiar un concitadin al lui Áprily Lajos, chiar dacă poetul român s-a stins mult prea devreme, scurtcircuintîndu-și o evoluție literară mai complexă.