Casa Memorială Ady Endre

ADY ENDRE

Locație : Căuaș, Județul Satu Mare

Muzeul memorial Ady Endre a fost inaugurat pe 26 mai 1955 în fosta Cafenea Muller, loc adesea frecventat de Ady Endre (1877-1919), gazetar și poet – unul din marii poeți maghiari și ai literaturii universale a secolului XX. Clădirea cafenelei a fost construită în 1869, în piața

din fața sediului Prefecturii Bihor. Aspectul actual se datorează reconstrucției din 1895. Poziționată într-o zonă centrală și dispunând de terasă, cafeneaua a fost un loc preferat de mulți oameni, inclusiv de Ady Endre care venea aici pentru a se relaxa, dar și pentru a-și redacta articolele și reportajele. Se spune că în sezonul estival Endre stătea la masa din colțul din dreapta al terasei.

Expoziția memorială este organizată în cele două încăperi ale clădirii. Obiectele expuse surprind în mod deosebit viața și activitatea culturală a poetului Ady Endre în perioada sa orădeană, completată cu date despre momente din viața acestuia petrecute în diferite orașe din țară sau străinătate.

Sunt expuse manuscrise, documente de istorie literară, fotografii, corespondență, diferite ediții de versuri, portrete, obiecte personale ale poetului.În cadrul colecției de manuscrise pot fi văzute scrisori, cărți poștale adresate unor personalități apropiate scriitorului, articole și poezii semnate, alte manuscrise provenite de la prietenii apropiați ai poetului. Sunt expuse volume din opera scriitorului (lucrări poetice, publicistice și de proză) publicate în timpul vieții sau post-mortem, între care cele mai valoroase sunt cele în ediție princeps, unele fiind semnate de către autor. Sunt incluse și operele traduse în diverse limbi, apărute de-a lungul timpului. Colecția de documente subliniază importanța și impactul pe care Ady Endre l-a avut asupra societăți orădene, incluzând aici manifestări cultural-literare, seri literare, simpozioane, recitări de poezie, spectacole artistice, etc. Tot în această colecție este inclusă o vastă corespondență a membrilor familiei Ady, cât și cea a diferiților cercetători ai operei sale.