Casa Memorială Adam Müller-Guttenbrunn

 Locație  :  Comuna Zăbrani, Județul Arad 

Scriitor, romancier și om de cultură, Adam Müller- Guttenbrunn (1852–1923) s-a născut în mijlocul unei comunități de șvabi bănățeni, fiu al unor țărani din Guttenbrun (azi Zăbrani). A urmat școli în limba germană în localitatea natală, la Sibiu și Timișoara, unde a practicat diferite meserii. În 1870 a plecat la Viena, a lucrat ca telegrafist la Linz și Bad Ischl. Între timp a studiat în continuare ca autodidact, scriind și piese de teatru. Abia în 1879, când lucrările sale ajung pe mâna directorului teatrului din Viena, reușește să se mute în capitala Imperiului Austriac. A fost, pe rând, funcționar, foiletonist și critic de teatru.
Între 1893-1896 a fost director la Raimundtheater din Viena iar între 1898-1903, director al proaspăt fondatei instituții Kaiserjubiläums-Stadttheater (teatrul orășenesc jubiliar), azi Volksoper (opera populară).
Într-o parte semnificativă a operei sale literare („Micul șvab“, „Iakob și fiii săi“, „Clopotele meleagului natal“, etc.), scriitorul exaltă frumusețea satului bănățean, cu obiceiurile, tradițiile și îndeletnicirile sale din secolul XIX.
Pentru valoarea întregii sale opere literare, teatrale și filosofice, în 1922 Universitatea din Viena i-a conferit lui Adam Müller Guttenbrunn titlul de „Doctor Honoris Causa“, iar Guvernul Român i-a acordat, în același an, Medalia „Bene merenti“, clasa I.
Inaugurat în 1970, muzeul ilustrează copilăria sa zbuciumată, anii de studiu de la Timișoara și Sibiu, dar și începuturile sale literare. O mare parte din expoziție este dedicată operelor inspirate din viața socială și trecutul istoric al populației germane din Banat. Amintim aici lucrări ca „Der Klein Schwab“ (Micul șvab) reeditată în 1967 la București, „Meister Jacob und seine Kinders“ („Meșterul Iacob și copii săi“) inspirată din viața satului natal, introducand și elemente autobiografice. De asemenea, este recunoscut în plan cultural pentru două mari trilogii, prima având ca temă colonizarea germană în Banat, a doua fiind dedicată scriitorului german Nicolaus Lenau („Casa părintească“, „Anii demonici“ și „La înălțime“, publicate între 1918-1921).
Alături de acestea sunt expuse și documente, fotografii, mobilier și obiecte personale. Printre piesele originale, se află masa de lucru și fotoliul. Sunt accentuate în cadrul expoziției legăturile sale cu cultura română, fiind deosebit de prețuit de poporul român, el luptând pentru drepturile românilor și germanilor asupriți.
Muzeul memorial Adam Müller-Guttenbrunn aparține Complexului Muzeal Arad.