Casa Dunca (Pâțu)

CASA DUNCA

Locație : Sighetu Marmației, Județul Maramureș

Parte integrantă a Muzeului Maramureșului, Casa Dunca reprezintă unul dintre punctel muzeale coservate în situ (menținute în locația originală). Este situată în localitatea Ieud, pe partea stânga a drumului de țară care duce la Biserica din Ses, aproape de aceasta.

Casa a fost donată muzeului de către familia Dunca pentru a fi restaurată și amenajată ca muzeu local care, pe lângă obiecte etnografice, are o încapere ce prezintă istoria locală, cu accent pe lupta de rezistență împotriva ocupantului sovietic, a socializării cu toate efectele ei.

Construcția este de la începutul secolului. Este în întregime din lemn de rășinoase. Planul casei cuprinde două încăperi mari despărțite de o tindă și o prispă pe partea din față și lateral stânga. Are pivnița cu pereții din piatră acoperita cu bârne din lemn. Acoperișul este în patru ape, pe față fiind prevăzut cu lucarne. La intrarea în curtea casei, prin grija AFDPR (Asociația Foștilor Deținuți Politici din România), s-a instalat o cruce monument sculptata în lemn în memoria eroilor.